MANUKA HONING — Vraag & Antwoord

Hieronder staan de meest gestelde vragen omtrent Manuka Honing.

Wat doet MGO?

Methylglyoxal is als verbinding uitsluitend verantwoordelijk voor de stabiele zeer sterke unieke bio-activiteit die uniek is voor de Nieuw Zeelandse Manuka Honing. Lees verder over MGO…

Waarom Manuka Health?

Kom meer te weten over de kwaliteitsgarantie van Manuka Health zodat u weet dat u echte en originele Nieuw-Zeelandse Manuka Honing koopt.

Hoe gebruik ik Manuka Honing?

Manuka Honing kan op veel verschillende wijzes worden geconsumeerd.

In een smootie, in de yoghurt, op brood, op een cracker, in gerechten etc etc.

In de thee is echter zonde omdat door de verhitting alle unieke kwaliteiten kapot gaan.

Manuka Honing kan natuurlijk ook direct uit de pot worden geconsumeerd indien men de pure smaak van echte Manuka Honing wilt ervaren door dagelijks enkele theelepels te consumeren.

Opgelost in water (bijvoorbeeld een eetlepel in een shakebeker, of een theelepel in een groot glas)

Hoe weet ik of mijn Manuka Honing echt is?

Meten = Weten.

Manuka Health meet en test al haar honingen in laboratoria. Manuka Health, gekenmerkt door de aanwezigheid van het rode Manuka Health MGO label,  staat garant voor een echte, authentieke Manuka Honing.

Manuka Health produceert uitsluitend echte Manuka Honing waarbij de volgende specificaties en parameters zijn opgenomen en waarbij door IANZ laboratoria worden gecontroleerd op:

  • kleur
  • geleidbaarheid
  • smaak
  • aroma
  • aanwezigheid van het Manuka-type pollen
  • aanwezigheid van MGO, DHA en HMF.

Lees verder over Manuka Health’s kwaliteitsgarantie….

Waar verpakt Manuka Health haar Manuka Honing?

Manuka Health produceert en verpakt al haar Manuka Honingen in haar state-of-the-art productiecentrum in Nieuw Zeeland. Alle verpakkingen zijn BPA-vrij.

Waarom produceert Manuka Health Manuka Honing t/m MGO 850+?

Door de eenvoudige reden dat bijen hogere kwaliteiten bijna tot niet maken. Het is al zeer uniek en bijzonder dat bijen MGO 850+ Manuka Honing maken. MGO 850+ honingen zijn uitermate zeldzaam en komen slechts op 2 plaatsen voor in Nieuw Zeeland.

MGO waardes hoger dan MGO 850+ zijn extreem zeldzaam en worden daarom niet van nature geproduceerd door de bijen. MGO-waardes boven de 850+ kunnen verhit zijn geweest en zijn derhalve kunstmatig veranderd. Het kan ook eventueel duiden op oude Manuka Honing.

Waarom hanteert Manuka Health uitsluitend MGO waardes?

Het meten van Methylglyoxal (MGO™) is een solide wetenschappelijke testmethode waarbij er slechts een foutmarge is van minder dan 2%. Het testen van en op Methylglyoxal (MGO™) is een verplichting vanuit de Nieuw Zeelandse overheid. Lees verder over de testmethodes….

UMF waardes zijn onduidelijk om welke specifieke bestandsdelen worden gemeten en getest. Veel merken gebruiken dezelfde methode om te testen op waterstofperoxide activiteit en op een vergelijking met Phenol, wat onbetrouwbaar is. Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het vergelijken op basis van UMF (met een foutmarge van meer dan 25%) een niet constant resultaat biedt.

Manuka Health meet al haar honingen op basis van de meetbare stoffen; MGO, DHA en HMF. Lees verder over de kwaliteitsgarantie….

Wat betekenen de termen Active, UMF, NPA, 5+, 10+, 15+, 20+ en 25+?

In de begin dagen van het onderzoek naar de unieke werking van Manuka Honing, konden de onderzoekers uitsluitend een vergelijk maken met de unieke activiteit op basis van een vergelijk met Fenol (phenol). Fenol (phenol) wordt gebruikt in ziekenhuizen om bacteriën te doden.  Termen zoals Active, NPA, 5+, 10+, 15+, 20+ en 25+ zijn therapeutische termen, die referen aan het vergelijkbare concentratie Fenol in de Honing, die bij wet, vanuit Nieuw Zeeland, niet zijn toegestaan. Hierdoor ontstaat veel verwarring bij consumenten. UMF beketent Unieke Manuka Factor (UMF®). Deze gradering is ontdekt door Peter Molan. UMF waardes worden niet direct gemeten, omdat UMF geen stof is, en worden berekend aan de hand van Fenol (phenol) oplossingen. Lees verder over UMF…

Belangrijk

  1. Opgemerkt moet worden dat fenol-equivalentie metingen op Manuka Honing producten en etiketten, zoals 5+, 10+, 15+, 20+ en 25+, therapeutische claims zijn. Vanaf januari 2016 zijn deze niet langer toegestaan onder de Nieuw Zeelandse Food Standards Code. Dit betekent dat merken met zulke aanduidingen niet in Nieuw Zeeland zijn verpakt.
  2. NPA (Non Peroxide Activity) is verboden door de Nieuw-Zeelandse regering om nog langer te worden gebruikt op verpakkingen

Peter Molan, ontdekker van UMF waarde, vertelt graag over zijn UMF. Lees verder over Peter Molan….

Waarom zijn er zulke grote prijsverschillen in Manuka Honing? Manuka Honing is toch Manuka Honing?

Manuka Honing is niet altijd Manuka Honing!

De Consumentenbond heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar Manuka Honing, waarbij aangetoond is dat veel merken fraude toepassen. Dit gebeurt door het onjuist vermelden van Methylglyoxal-waardes, onjuiste etikettering, zeer lage kwaliteit Manuka Honing verkopen als zeer goede en nog veel meer.

De waardes van Manuka Honing worden bepaald door de natuurlijke aanwezigheid van zowel MGO, DHA en HMF. Indien MGO hoog is, is de waarde van DHA ook hoog en is de waarde van HMF relatief laag.

Fabrikanten misleiden de consument door hen te laten denken dat zij hoogwaardige Manuka Honing kopen, maar dit eigenlijk niet doen. Door o.a. kunstmatige verhitting van Manuka Honing stijgen automatisch de HMF waardes. Door HMF waardes te meten in laboratoria, kan men achterhalen of een honing verhit is geweest. Door lage kwaliteit Manuka Honing op kunstmatige wijze te verhitten, waardoor de Methylglyoxal-waardes stijgen, kan men de Manuka Honing duurder verkopen dan dat deze eigenlijk waard is. Dit is ook aangetoond door de Consumentenbond.

Fabrikanten misleiden consumenten, door:

Onjuiste etikettering
Etiket geeft Manuka Honing aan; echter bij testen blijkt dat het nauwelijks Manuka Honing bevat.

Onjuiste UMF of Methylglyoxal waardes
Etiket geeft Active 24+ / UMF 25+ of MGO 850+ Manuka Honing aan; echter bij testen blijkt dat slechts waardes heeft van 30 mg/kg Methylglyoxal.

Te sterk verhitte Manuka Honing
Etiket geeft 850 mg/kg Methylglyoxal aan, zonder de consument te informeren dat de honing verhit is geweest (meetbaar door HMF te meten).
Hierdoor stijgt de Methylglyoxal waarde onnatuurlijk en verdwijnen alle werkzame bestandsdelen.

Goedkope Manuka Honing als duur te verkopen
Een combinatie van zowel een onjuist etiket, een te sterk verhitte manuka honing en onduidelijk aanduiding op het etiket over de waardes. 

Belangrijke meetbare bestandsdelen/compounts in Manuka Honing

MGO; Methylglyoxal; wordt gemeten in mg/kg.
Hét bestandsdeel dat Manuka Honing zo uniek maakt.

DHA; Dihydroxyacetone; is de voorloper van Methylglyoxal in nectar; wordt gemeten in mg/kg.
Bepaalt de uiteindelijke hoeveelheid Methylglyoxal in een honing

HMF; Hydroxymethylfurfural; de graadmeter voor de verhitting van honing; hoe hoger deze waarde, des te heter de honing verhit is geweest; wordt gemeten in mg/kg.
Stof die vrijkomt bij verhitting van honing. Belangrijke indicatie voor de kwaliteit.

Kan iedereen Manuka Honing gebruiken?

Manuka Honing; een weldaad voor iedereen.

Manuka Honing kan door iedereen worden gebruikt; echter niet door kinderen onder de 1 jaar en mensen met een allergie voor bijen-producten.
Manuka Honing kan ook worden geconsumeerd tijdens zwangerschap.